Velfærdsstaten er faktisk til for de velstillede

I en fyrigt indigneret Information-artikel, gør debattør og samfundsrevser Brian Esbensen op med den forestilling at det udelukkende er de udsatte i samfundet der har glæde af velfærds-samfundet.

Det har aldrig været en hemmelighed, at velfærdsstaten er skabt ’fra oven’ for at undgå social uro og oprør mod de politiske og økonomiske eliter. Den moderne velfærdsstats fader, Bismarck, meldte i 1871 rent ud: »Kun et indgreb fra den herskende statsmagt kan bringe den socialistiske bevægelse til standsning, idet den realiserer det, som de socialistiske krav lader synes berettigede.

Med disse Bismarck’ske ord blev de første fattigdomsydelser indført i et Tyskland hvor de sociale spændinger for små halvandet-hundrede år siden ulmede under overfladen og truslen om samfundsomvæltning bekymrede den herskende elite.

En glemt pointe

Her i Danmark synes denne pointe ganske glemt, og det der burde være klart: Vi må som befolkning i et land der aldrig har haft mere på kistebunden, og som aldrig har hevet mere hjem i handlen med udlandet, vende os mod afmonteringen af velfærdsstaten, men desværre er det ikke helt det der sker.

Vi raser ikke over magtmisbrug og løgnagtige ministerier, fede lønninger og bonusser på direktørgangene, skatteunddragelser for milliarder eller skumle skuffeselskaber. Vi vrænger ikke mule af, at det kongelige teater er i oprør over ’kun’ at få tildelt 500 millioner kroner. Intet af det forarger os. Nej, en universitetsstudine derimod, som må starte måneden med 300 kroner, når de faste udgifter er betalt, får nationen i kog og debatredaktioner til at slå alle rekorder i modtagne indlæg: ’Det er dog for galt, og hvad er det for noget klynk?’ ’Væk med det ene og det andet, og i hvert fald børnechecken og SU’en; og helst væk med hele velfærdsstaten faktisk.’

Læs hele artiklen ‘De velstillede har glemt at velfærdsstaten er til for dem‘ på Dagbladet Informations website.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here