Trods udmeldinger fra PESOS: De rigeste danskere betaler mindst i skat

0
947

Igennem mange år har tænket­anken PESOS haft held til at få histo­rier i medi­erne om hvor meget skat landets rigeste betaler, men både PESOS og de omtalte medier glemmer at fortælle at skat ikke betales “pr. næse” men pba. hvor meget man ejer og tjener.

Det simple faktum er at de 10% rigeste ejer næsten 50% af alt, men kun betaler 30% af skatten. De betaler altså forholdsvis mindre skat end alle andre.

Afskrift

Speaker: Tænketanken PESOS er meget bekymret over, at de 10% rigeste betaler hele 30% af den samlede skat i Danmark. Det betyder at de reste­rende 90%, kun betaler 70% af skatten. Det lyder urime­ligt, at så få skal betale så meget, og det er det også. Det er faktisk hamrende urime­ligt, men ikke på den måde PESOS gerne vil have det til at se ud.

Skat betaler man jo af noget, nemlig det man ejer og tjener, så hvad er det egentlig, der bliver betalt skat af? Lad os se på, hvordan formu­erne er fordelt i Danmark. Hvor meget ejer de 10% rigeste?

“Ihhh, det er altså et godt spørgsmål!”

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet denne kort­læg­ning af formu­e­for­de­lingen i Danmark. Men lad os se den som søjler, så er det nemmere at forstå.

“JAAAH!”

Videoen beskæf­tiger sig kun med 10/90 – Bemærk af de nederste 50% af danskerne kun har 4,8% af den samlede formue. De øverste 50% ejer derfor hele 95,2%.

Aha – de ejer altså 47,3% af alt der ejes i Danmark.

“Halvdelen?”

Det betyder at de reste­rende 90% af danskerne ejer 52,7%.

“Det er halvdelen!”

Det betyder at knap 48% af pengene, kun betaler 30% af skatten,

“Det er ikke halvdelen …”

mens godt 52% skal stå for hele 70%.

“Det var meget”.

Det vil sige at den gruppe der ejer 47% af alt, slipper væsent­ligt billi­gere i skat end de andre, og hvem er det nu det er? Nåjo, det er de øverste 10%.

De 10% ejer næsten 50% af alt, men de betaler kun 30% af skatten.

Altså, selvom et mindretal på 10% betaler hele 30% af skatten, så ejer de næsten 48% af alt, og derfor betaler de de-facto mindre i skat end resten af samfundet.

Og så hedder tænket­anken i øvrigt ikke “PESOS”,

“Eeej, PES-OS!”

som er det spanske ord for “penge”.

De hedder “CEPOS” hvilket tilfæl­digvis er det spanske ord for “fælder”.

“Aiiiih ….”

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here